staende_0000_1

Pattabhi
Jois

- Ashtangayogans grundare

Ashtanga Yoga grundades av Pattabhi Jois och hans lära förvaltas nu vidare av hans dotter och dotterson. Själv var Pattabhi Jois bara tolv år när han träffade sin guru Krishnamacharaya. Han började träna i hemlighet, utan att berätta något för sin familj.

Krishnamacharaya brukar kallas den moderna Hathayogans fader, och han ska i sin tur ha haft en lärare i Tibet som gav honom texten Yoga Korunta. I den texten finns grunderna till Ashtangayogan.

Pattabhi Jois idé var att man börjar med att utöva asanas - rörelser - för att komma vidare till de andra stegen i yogans åtta steg. Han menar att vi behöver en stark och frisk kropp innan vi har möjlighet att att gå vidare till de övningar som handlar om att gå inåt.

Han kallades av sina elever för Guruji, som är ett kärleksfullt smeknamn för guru. Guruji var Brahmin, vilket innebär att han redan tidigt fick lära sig sanskrit och studera de traditionella texterna. Han undervisade i över 35 år vid Sanskrit College i Mysore och har en professorstitel i Adviata Vedanta, som är en filosofisk skola. Pattabhi Jois började också tidigt undervisa i yoga och 1948 inrättade han sitt Ashtanga Yoga Research Institute (AYRI) i Mysore.

Den första västerlänningen kom till Mysore på sextiotalet och 1974 var Jois första gången i USA för att prata om yoga. Guruji undervisade nästan ända fram till sin bortång den 18 maj 2009 I sin yogashala I Mysore. I dag är det Gurujis barnbarn Sharath som är huvudansvarig för undervisningen, tillsammans med sin mamma Saraswati.

Den som vill är välkommen att åka till Mysore och träna. Läs mer här » om du är intresserad av att resa till Mysore. Lärarna vill att du stannar mellan en till tre månader. Du behöver ansöka om plats två månader innan du beräknar anlända.

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan