yogashala_shiva

Yoga för kropp och själ
- de hör helt enkelt ihop

Yoga kan fungera som ren fysisk träning men för den som vill finns det mycket mer att upptäcka. De flesta som prövar märker också ganska omgående att det finns fler dimensioner av yogan.

Om man ser till traditionen finns en hel yogafilosofi som snarare handlar om mental och andlig träning. Lite enkelt uttryckt brukar man säga att man möter sig själv på yogamattan.

Ofta är det så. Som man är i livet är man förstås också när man yogar. Man kan vara otålig, bli frustrerad över en rörelse man inte klarar och pressa sig för hårt. Någon kan vara rädd, någon annan trött och ha svårt att orka anstränga sig.

Efter en tid blir alla sådana beteenden uppenbara och den som vill kan lära sig en hel del av det. Man får syn på sig själv - och jobbar med sig själv både fysiskt och mentalt. Kropp och själ hör helt enkelt ihop.

Den fysiskt krävande formen innebär att kroppen utmanas - samtidigt som man måste vara fokuserad på det man gör. På det sättet är det en mental träning, som kräver närvaro just här och nu. Det är också något man kan ta med sig i vardagen.

Ashtanga betyder åtta grenar eller åtta delar av en helhet på sanskrit. Namnet syftar på en av yogans grundtexter, Patanjalis Yoga Sutra, som innehåller både en praktisk och en mer filosofisk beskrivning av vad yoga är.

Enkelt uttryckt kan man säga att målet med yogan sägs vara ett tillstånd, eller ett slags medvetet och fridfullt varande där man har stillat medvetandet. På sanskrit kallas slutmålet Samadhi.

Rent fysiskt märker man ganska snart att yogan gör kroppen stark, smidig och mer balanserad. Man kan också känna sig lite längre och få lite bättre hållning. Det finns rörelser för alla delar av kroppen och för alla organ.

Tanken är att rena och frigöra slaggprodukter, som man svettas ut. Träningen ökar också blodcirkulationen och syrehalten i blodet. Immunförsvaret och det allmänna hälsotillståndet tycks också förbättras

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan