Anna Rut Fridholm

Anna
Rut Fridholm

Anna Rut Fridholm, 43, fotograf och trebarnsmamma från Stockholm, började med att yoga hemma. Men för två år sedan kom hon till Yogashala och nu yogar hon ungefär fyra gånger i veckan, oftast på Yogashala.

Hur kom det sig att du började på Yogashala?

- Jag upptäckte stället genom att jag fotade för Yogashala. Jag hade varit på annan yoga innan, till exempel yogat på gym och inte förstått riktigt vad yoga kan vara. Men på Yogashala blev det så tydligt att yoga var något annat. Jag gillade rummet och i början kände jag att jag bara ville vara där, hela tiden.

Vad är det du gillar med Yogashala?

- Jag gillar alla lärarna, jag tycker att de är fantastiska. Jag gillar också koncentrationen i rummet som hjälper att göra en koncentrerad. Det är hela stämningen jag tycker om.

Vad är speciellt med Ashtanga Yoga, tycker du?

- Att upprepningen av rörelserna som vi gör i serien ger ett otroligt bra fokus. Det blir meditativt. Jag tyckte innan att det lät tråkigt, att alltid upprepa rörelserna, men nu tycker jag att det är det bästa med Ashtanga Yoga. Genom att göra samma rörelser går det att få en upplevelse för hur man utvecklas. Sedan behöver jag inte titta på en ledare hela tiden. Jag är i stället fokuserad på min träning, och så kommer en lärare och justerar och ja, det blir som att det går lite av sig självt.

Har du någon favorit-asana?

- Det varierar, men just nu gillar jag prasarita padottanasana C, stående nedåtböjning med benen isär och armarna knäppta.

Har du någon asana du inte gillar?

- Den jag fruktar är den stående rörelsen där man håller i ett ben med handen och ska föra det åt sidan (utthita hasta padangustasana). Jag har så svårt med balansen!

Gör yogan skillnad i vardagen, tycker du?

- Jag märkte förändringen mest i början. Då blev jag mer avslappnad, fick ett mindre hetsigt temperament. Min man märkte stor skillnad. Nu, när jag yogat ett par år, tänker jag inte så mycket på det. Men jag tycker det känns bra när jag yogar ofta. Jag känner hur jag jobbat upp styrka i kroppen. Det är viktigt för mig, som arbetar som fotograf - i dag kan jag lyfta mer av min utrustning. Sedan märkte jag, särskilt i början, att jag så sällan blev sjuk!

Vad vill du säga till dem som är tveksamma till om de ska yoga eller inte?

- Alla tveksamma säger: "Jag är för stel för att yoga." Det tycker jag är ett konstigt argument, som om yogan hade något slags inträdesprov? Det spelar ju ingen roll, alla utgår alltid från sig själva i yogaträningen. Jag var också hur stel som helst, men märkte ganska snabbt att jag kunde förändra.

Kommer du yoga om tio år, tror du?

- Ja, det tror jag. Jag känner att Ashtanga Yoga verkligen är min form av träning. Jag har haft problem med annan träning, när jag skulle jogga fick jag alltid håll, jag tyckte simning var för tråkigt… Jag har alltid gillat att röra på mig men inte hittat min träningsform. Med yogan var det lite som att hitta hem. Jag har fått tre barn och hade en försvagad kropp när jag började, och dessutom dålig balans i livet. Men nu har jag funnit det som hjälper mig - förutom att jag blir starkare, är det så mycket som händer mentalt. Det känns roligt att jag hela tiden lär mig något nytt, varje pass upptäcker jag både positiva och negativa saker. Det är en väldigt utvecklande sport!

- Sedan har jag ändrat attityd även till det filosofiska. I början tänkte jag att det var något flummigt, med andningen och hur den påverkar oss, till exempel. Men nu känner jag mycket större respekt för yogans filosofi. Andningen påverkar oss verkligen.

 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan