Carina Löfkvist

Carina
Löfkvist

Carina Löfkvist, 52, bor på Söder och är journalist. Efter ett lååångt uppehåll har hon till sin glädje äntligen börjat med Ashtanga Vinyasa Yoga igen.

Hur upptäckte du Yogashala i Stockholm?
- Hade precis kommit hem från en yogaresa i Thailand och var fast besluten att inte låta styrkan och rörligheten jag byggt upp försvinna igen. Sorgligt nog blev det så två gånger tidigare. För att få det att funka måste jag hitta ett ställe nära hemmet eller jobbet. Efter en intensiv jakt på nätet fann jag er shala. Under de 13 år som gått sedan jag gjorde Ashtanga Vinyasa Yoga har jag blandat allt från fitness till Sivananda. Det har gjort mig lätt förvirrad över vad som är vad. Därför började jag på drop in-klasser och upptäckte att jag kom ihåg rörelserna men inte ordningen. Efter det gick jag en kurs i fortsättning mot Mysore.

Varför fortsätter du på Yogashala?
- Jag har många olika skador men hos er känner jag mig trygg. Lärarna på Yogashala jag stiftat bekantskap med är väldigt kompetenta och pedagogiska. Dessutom är de trevliga.

Hur ofta yogar du?
- Allt ifrån en till fyra gånger i veckan. Om allt klaffar tidsmässigt och jag lyckas gå fyra gånger i veckan händer det mycket spännande, både med kropp och knopp.

Vad tycker du om att göra yoga?
- Älskar det! Det var kärlek vid första asanan, åtminstone från min sida trots att det var fruktansvärt jobbigt. Från yogans sida är det däremot ibland tough love som gäller. Men även då älskar jag den.

Vilken är din favorit-asana?
- Åh, det är salamba sarvangasana, skulderstående, den är så vilsam. När träningen är extra kämpig av någon anledning är den som en belöning för allt slit.

Vilken är din värsta asana?
- Ingen, inte i den meningen att jag bävar eller fasar för någon trots att många är krångliga.

Blir det inte tjatigt att göra samma rörelser hela tiden?
- Just den här frågan har jag fått av många icke-yogande vänner och arbetskamrater och svaret är alltid ett rungande: NEJ! Och då är jag en person som älskar att testa nya saker hela tiden och gör det också, allt från fallskärmshoppning till glasblåsning. Ingen gång på mattan är den andra lik.

Har yogan gjort någon skillnad i ditt liv?
- Yogan har gjort en enorm skillnad, både fysiskt och mentalt. Har alltid älskat att pusha och utmana mig men yogan lärde mig att om jag istället backar kommer jag längre. När jag väl var mogen att ta till mig infon bör jag väl tillägga. Det är en lärdom jag har stor nytta av i alla delar av livet. Min starka vilja ska inte alltid tillåtas styra och ställa över min kropp. Om jag hade lärt mig det tidigare hade jag sluppit min ansträngningsutlösta astma. Fast den har ju yogan fått ordning på nu.

 Kommer du att göra yoga om 10 år, tror du?
- Definitivt. Jag kommer yoga så länge jag lever. Eftersom tempot på jobbet är högt och jag dessutom sitter som ett krokigt s framför datorn är det underbart att känna att gamnacken och hela kroppen rätar ut sig. Jag blir rörligare och starkare samtidigt som skallen rensas, själen hinner ikapp och jag existerar bara i nuet.  

Du åkte med till Aruba 2013. Hur var det?- Helt underbart! Det var lyxigt att få träna varje dag utomhus med en fantastisk utsikt över havet utan att behöva stressa iväg till arbetet. Lisa, Lotta och hjälpläraren Hanna var fantastiska. Jag litar totalt på dem och de tog extremt väl om hand om oss. Det var ett härligt blandat gäng som åkte till Aruba som var kul att umgås med, även om jag inte var på mitt mest sociala humör eftersom jag verkligen behövde få vila huvudet. Och besöket hos konstnären Elisa Lejuez var inspirerande. Enda minuset var den ständiga blåsten, för jag avskyr blåst men den hindrar mig inte från att hänga med nästa år också. 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan