Curt Skoglund

Curt
Skoglund

”Jag är chockad över hur jobbigt det är”

Curt Skoglund, driftingenjör, 48 år, bor med sin fru och två barn i Stockholm och har precis avslutat en grundkurs för Kristel. Men det är inte hans första - inte mindre än tre grundkurser har han gått.

Hur kom det sig att du hittade till Yogashala Stockholm?

- Min fru yogar där, men för mig började det med en apparat jag såg på Tekniska museet. Man kunde böja sig fram och se hur långt man kom - jag kom till 20, min fru kom till 60. Det blev en ögonöppnare. Jag fick ångest för jag tyckte inte att det kändes hållbart att vara så stel. Jag tänkte: "så här gammal är jag inte än". Sedan dess har jag gått tre kurser på Yogashala Stockholm.

Vad är det du tycker om med Yogashala?

- Det är svårt att sätta fingret på, för mig är det ett helhetsintryck. Jag tycker om personalen, de är supertrevliga och proffsiga. De kör inte bara på, de har koll. Jag har till exempel en skada i axeln, och det märker lärarna och de hjälper mig med extra övningar så jag inte skadar mig. Sedan känner jag mig friskare och får ett större välbefinnande när jag varit där - överhuvudtaget är jag i ett bättre allmäntillstånd sedan jag började yoga.

Vilka pass har du gått på, förutom grundkursen?

- Jag har testat yinyoga, det var fantastiskt fast på ett annat sätt. Jag kände mig som en ny människa. Men jag föredrar ashtangayoga, eftersom den är mer dynamisk. Jag tänker att yinyogan kan komplettera ashtangayogan.

Vågar du dig på fortsättningskursen, tror du?

- Nästa gång ska jag försöka mig på det. Nu börjar det bli lite löjligt att gå grundkursen hela tiden. Jag vill försöka komma vidare.

Har du någon favorit-rörelse eller favorit-asana?

- Jag är minst stel i de stående vinklade rörelserna, som triangeln. När det gäller sidledes rörelser i ljumskarna känner jag mig inte mil från de andra, vilket känns bra - det ger lite självförtroende.

Har du någon asana du inte gillar?

- Det är egentligen bara en jag tycker illa om, det är den då man sitter med raka ben och ska fälla sig framåt. Jag är så stel och får mest sitta rakt upp. Rörelsen känns jobbig, men jag förstår att den gör mig gott.

Gör yogan skillnad i livet, tycker du?

- Jag känner mig lite fräschare i kroppen, mindre gammal. Jag har lite smärtor och gamla skavanker, lite småont här och där, men allt sådant har blivit mycket bättre sedan jag började yoga. Axeln är det stor skillnad med, fast jag vet inte om det är yogan, även om jag tror det. Jag tror att den ökade blodgenomströmningen ger positiva effekter.

Vad vill du säga till dem som tvekar om de ska börja yoga eller inte?

- Jag har aldrig försökt övertala någon att gå på yoga men om jag skulle göra det så skulle jag visa en rörelse och säga "om jag har lärt mig det här, kan du lära dig också". Sedan är det ju så otroligt skönt att yoga, och inte alls flummigt. Dessutom mycket mer fysiskt ansträngande än man kunde föreställa sig. Jag är chockad över hur jobbigt det är och hur stark man blir. Det är trevligt, för lite styrka gör livet lättare.

- En annan sak jag tänkte på med yogan är att jag märker att det blir bättre från gång till gång. Redan från dag ett till dag två är det lite bättre, och så är det varje gång! Det är ju helt fantastiskt, belöningssystemet får en stor boost; Jag fixade det! Det tror jag är en stor del i att jag tycker så mycket om ashtangayoga - man blir liksom belönad hela tiden. Sedan förstår jag ju att det är så i början, men det är ändå jättekul.

Kommer du yoga om tio år, tror du?

- Det är svårt att säga, men som jag känner i dag tror jag lätt att jag kommer att yoga om tio år. Det känns som att yoga är en träningsform man kan bli gammal med. Jag har inspirationsgooglat gubbar i 80- och 90-årsåldern som fortfarande kan göra plankan. Då insåg jag att om 40 år kan jag ha tränat i 40 år, då borde jag vara i betydligt bättre form än om jag gör ingenting. Kanske kan jag göra framåtböjen om 40 år, man kan alltid hoppas!

 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan