Nybörjarintensiv_2015

Elever
Nybörjarintensiv

En novemberhelg samlades 24 elever på Yogashala Zinken för att lära sig grunderna i ashtangayoga. Lisa var lärare. Kursen hölls i tre pass; ett på fredag kväll, ett på lördag dag och ett på söndag dag. Vi frågade fyra av eleverna hur det var att lära sig ashtangayoga från allra första början.

De fyra eleverna är Evelina Tjörnelund, 30, nattarbetare på lager, Helena Isacson, 30, mammaledig student, Florean Pietsch, 51, läkare och Patrik Olovsson, 40, intensivvårdssjuksköterska.

Var kursen som ni hade förväntat er?
- Jag hade inga större förväntningar, jag har aldrig tränat ashtangayoga förut. Jag tycker att kursen var jättebra, så lugn och harmonisk. Jag kände mig trygg, säger Evelina Tjörnelund.

- Jag håller med Evelina, jag tyckte det var en kul grej. Min förväntan var att få en grundlig introduktion i ashtangayoga och det fick jag verkligen. Sedan var det skönt att komma hemifrån som småbarnsmamma, att få en egen tid utan press och prestation. Jag tyckte om harmonin och budskapet att alla gör rörelserna olika beroende på vem man är, och att det är okej: Det var viktigt för mig att höra, säger Helena Isacson.

- Jag har gått en grundkurs förut, så jag visste att jag tyckte om att yoga. För mig är personlig utveckling och förändring den viktigaste delen av träningen. Det var kul att gå för Lisa, som är en fantastisk lärare, säger Florean Pietsch.

- Jag har länge gått och tänkt jag skulle ta en kurs, men inte vågat för jag gjorde felet att titta på dem som tränat i 20 år. Jag tänkte: "Det där kommer jag aldrig klara". Men när jag gick kursen blev jag överraskad över att jag hade så stort fokus på mig själv och inte riktigt såg de andra i klassen, säger Patrik Olovsson.

Var det fler saker som förvånade er?
- Ja, jag blev förvånad över vad kroppen är kapabel till, hur mycket man faktiskt kan sträcka ut sina kroppsdelar. Och jag fick träningsvärk! I hela överkroppen. Det är som en helt annan typ av träning, säger Helena Isacson.

- Att det var så jobbigt överraskade mig. Redan dag två blev det kämpigt och ännu mer krävande dag tre, säger Evelina Tjörnelund.

- Jag tycker att det är roligt med utmaningen som ligger i att tänka på andning och på rörelse synkroniserat. Det är verkligen svårt att få ihop andningen och samtidigt göra rörelserna på rätt sätt, säger Florean Pietsch.

- Jag är väldigt stel och ovig men tyckte att jag utvecklades mycket på de här tre dagarna. Det var skillnad från ena dagen till nästa. Jag tycker också att Lisa är en fantastisk lärare och jag lyssnade verkligen på allt hon sa. Att träna upp smidighet och samtidigt få den mentala träningen men fokus på andningen var fantastiskt och passade mig som hand i handske, säger Patrik Olovsson.

Var det något som var extra svårt?
- Jag har lite svårt med balansen. Jag vet inte om det har att göra med att jag är döv på ena örat, men eftersom det finns mellansteg att ta i alla övningar så fungerar det ändå. Som Lisa sa - allt är en strävan. Kanske kommer jag någon gång kunna böja mig framåt och ta tag om mina tår. Jag är verkligen inte där, men jag känner mig lugn med att det kan komma, säger Patrik.

- Att komma ihåg att andas - det tycker jag var det svåraste. Därför var det så bra att vi alltid började med andningen, det underlättade, säger Helena.

Skulle ni tipsa andra att söka en nybörjarintensivkurs?
- Ja, jag försöker få hit min sambo, han är extremt stel och har ont i kroppen så han skulle behöva lära sig smärthantering. Det kan vara svårt att få in i livspusslet, men en sån här helg kan vara en bra start, säger Helena.

- Jag fick med mig två kompisar redan till den här intensivhelgen. Det gäller att fråga rätt personer - de som har ett fönster öppet för förändring, som vill lära sig något nytt, säger Florian.

- Jag tycker att alla borde gå en intensivyogakurs. Går man en intensivhelg får man en insikt i vad det handlar om, och det är viktigt att gå alla tre dagarna, för insikten kom mer och mer ju fler dagar man gått, säger Patrik.

Kommer ni att fortsätta med ashtangayoga?
- Ja, jag vill göra det. Jag är intresserad av att träna mysorestyle (när var och en tränar i egen takt men får justeringar av lärare, reds anm), men vet inte om det blir om en månad eller om ett år, säger Florean.

- Jag kommer att fortsätta, men jag vet inte hur länge och hur ofta eftersom vi bor lite långt bort och har små barn. Det är det enda minuset för mig, avståndet. Annars tycker jag att kursen var jättebra. Jag kände mig okunnig innan, men nu har jag fått en grundlig genomgång så jag kommer att våga prova på fler yogaklasser, säger Helena.

- Jag hakade på en grundkurs direkt efter kursen. För mig var det stor igenkänning i det Lisa berättade, att hon kände på en gång att hon hamnat rätt i yogan. Jag kände precis så. Jag har haft gymkort år ut och år in, men jag är inte en gymperson. För mig är ashtangayoga något fantastiskt, just det här att vi tränar tillsammans men alla utgår från sig själv… Jag trodde aldrig jag skulle fixa gruppträningen, men blev så otroligt fokuserad så jag hade inget val. Och efter passet kände jag någon slags glädje - jag har verkligen hamnat rätt. Nu har jag ett mål, och delmål - det är att fortsätta in i yogans värld, vilket känns jättebra, säger Patrik.

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan