Malin Ejderberg

Företagsyoga
med pensionsbolag

"Företagsyogan blev succé"

Yogashala kan hålla workshops på konferenser eller på arbetsplatser, med fokus på det som är viktigt för de anställdas hälsa. Här berättar ett pensionsbolag om en sådan yogaworkshop - som blev mycket uppskattad.

- Jag rekommenderar alla att prova företagsyoga, säger Malin Ejderberg, en av dem som deltog.

På produktchefen Malin Ejderbergs arbetsplats, ett pensionsbolag, gör man årligen fokusundersökningar och ställer frågor till medarbetarna. I år visade undersökningen på en tillbakagång vad gällde frågorna kring hälsa.

- Då bestämde vi oss för att jobba med hälsofrågan på den konferens vi håller varje år. Vi frågade Lisa Lalér från Yogashala och leg kiropraktor Fredrik Christiansson, som brukar samarbeta med Yogashala, berättar Malin Ejderberg.

Hon hade själv gått på en Mysore-intensiv-kurs på Yogashala och hade hört Fredrik Christiansson berätta om vår fysiologi med inriktning på yogaträningen.

- Jag frågade honom om det gick att få en liknande föreläsning, fast med inriktning kontorsarbete - information som riktade sig särskilt till människor som sitter för mycket och har problem med axlar, nacke och rygg. Han satte ihop en föreläsning med den vinkeln, säger Malin Ejderberg.

När Fredrik Christiansson haft sitt teoripass och berättat vad som händer med våra muskler i de situationer som är typiska för kontorsarbete, följde Lisas praktikpass.

- Lisa höll ett introduktionspass i yoga och gav lite tips om tricks vi kan göra att få igång musklerna kring nacke, axlar och rygg. Pausgympa, helt enkelt!

Det var helt rätt nivå för en grupp av nybörjare, säger Malin Ejderberg, för alla kunde hänga med.

- Många blev förundrade över hur de själva kunde stå i hunden och få till andningen, det blev riktiga aha-upplevelser, säger hon.

Just andningen och lugnet i den praktiska delen av workshopen blev uppskattat.

- Lisa är en karismatisk person som är lätt att gilla. Hon pratar lugnt och avslappnat, man blir inspirerad. Och Fredrik var bra på att förklara hur vi bör bete oss en dag på kontoret för att må bra, att vi måste blanda sittande och stående arbetsställning, säger Malin Ejderberg.

Efteråt gjorde företaget en utvärdering av workshopen, med ett fantastiskt resultat: Av de 25 personer som deltog svarade 88 procent att passet var mycket bra, 12 procent ganska bra.

- Jag tror att den positiva reaktionen handlade mycket om att de blev inspirerade att fundera i andra banor. De uppskattade fokuset, att vi gick in i en annan lokal med dämpad belysning, att alla satt på golvet på var sin matta. Det blir ett tydligt avbräck mot den stressiga vardagen, och mot de andra lite mer traditionella övningarna under konferensen.

Det enda minuset var att de borde haft mer tid, menar Malin Ejderberg.

- Vi hade planerat det så att Fredrik pratade i 45 minuter och Lisa höll en 45 minuter lång lektion. Men finns tiden skulle jag rekommendera att man la en timme på Fredrik, en timme på Lisa.

Efter passet fick alla med sig ett kompendium med övningar för nacke, axlar och rygg som går att göra kontoret.

- Redan dagen efter blev det annorlunda på jobbet, vi gjorde mikropausgymnastik var 40:e minut precis som Lisa sagt, det var lite kul, säger Malin Ejderberg.

Hon tränar själv ett par gånger i veckan på Yogashala och vet att regelbunden träning får effekter.

- Yogan har förändrat min hälsa. Jag har ingen värk alls i rygg och axlar i dag som jag hade tidigare. Jag har också blivit mer stresstålig, mer lugn och harmonisk och med en balans i vardagen. Plus att jag känner mig mycket skönare i kroppen, mer rörlig. Det är stor skillnad.

Så du skulle rekommendera fler företag att ha en workshop med yogaövningar och teori på detta vis?

- Ja, verkligen. Jag rekommenderar alla att prova det här, för det är jättebra.

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan