Helena och Hannes

Temaklass
Föda utan rädsla

Yogashala Stockholm håller en temaklass som heter ”Föda utan rädsla”. Men vad betyder det, i praktiken? Den lärare som håller i kursen är Lina Ahlström, och hon beskriver metoden som en modern profylaxmetod baserad på kunskap om fysiologi och stödets betydelse.

Temaklassen Föda utan rädsla började egentligen med en bok som kom 2009, skriven av Susanna Heli som ihop med barnmorskan Liisa Svensson utarbetat Föda utan rädsla-metoden. Yogashalas Lina Ahlström har gått instruktörsutbildning hos Susanna Heli.

- Susanna Heli har arbetat som doula på flera tusen förlossningar och är också sjukgymnast inriktad på stress. Hon har sett hur kvinnor antingen arbetar med eller mot kroppen vid förlossning, och vad som händer när man arbetar med eller emot, säger Lina Ahlström.

De flesta blir rädda någon gång under och inför förlossning, det är en helt normal känsla och det fyllde en gång en funktion - när vi behövde komma bort från farliga djur och i trygghet för att föda. Meningen är att vi ska föda barn i trygghet.

- Men trots att det aldrig har varit så tryggt som det är i dag att föda barn känner många kvinnor rädsla inför förlossningen. Många känner rädsla för smärtan, och smärtan går egentligen inte att smita ifrån, men rädslan för smärta gör att vi blir mer spända och ännu räddare och så blir det en ond spiral. Alla tror att detta är att föda barn, men egentligen är det en stressreaktion, säger Lina Ahlström.

Temaklassen som är 3,5 timmar lång, består både av både teori och praktik. Först har Lina en genomgång av teorin bakom metoden: vad som händer i kroppen när vi blir rädda.

- Jag tar också upp hur viktigt det är med stödet från den som följer med - det kan vara partnern eller en annan stödperson. Dessutom gör vi praktiska övningar, och där använder vi fyra verktyg - andning, avspänning, rösten och tankens kraft, säger Lina Ahlström.

I ett slags rollspel får man testa att använda andning när man simulerar värkar, hur det går att få avspänning i kroppen under värkar, hur vi kan använda rösten som värkhantering samt hur ordet ja kan öppna vissa delar av hjärnan.

- Inom kognitiv beteendepsykologi är det känt hur tanken kan låsa sig när vi säger nej. Vi testar att använda tankens kraft för att låsa upp det där och säga ja. Inte ja som i "vad roligt" utan "ja till barnet", säger Lina.

Hur använder man då rösten?

- Rösten går att använda som ett sätt att hantera värkar på, men den kan också användas för att kanalisera smärta i något så konkret som ett ljud. Här skiljer jag på en röst i panik, som är gäll och får kroppen att spänna sig, och den mörka rösten, säger Lina.

Det kan låta flummigt men Lina understryker att metoden bygger på att vi använder det som redan finns i kroppen, och andningen är inte någon specifik teknik utan ett naturligt sätt att andas på.

- Sedan får man använda de verktyg som funkar, det finns inget tvång att göra ljud om man inte vill det, säger Lina.

En av de största vinsterna är just att medföljarens roll lyfts fram - för även om förlossningspersonal finns där har de mer ett medicinskt ansvar kan den födande behöva ett känslomässigt stöd.

- Gärna då ett stöd som är större än att hålla handen och säga "bra jobbat", säger Lina.

Precis det blev en av de stora behållningarna för Camilla Swahn, 32, som födde sin Edith, nu 3 månader, efter att ha gått Föda utan rädsla-kurs.

- Jag tyckte att kursen var jättebra, jag kände mig väldigt väl förberedd och lugn. Det kändes så bra att ha en strategi för hur man skulle göra. Det blev som min och min pojkvän Peters grej tillsammans, han kom inte med som stöd till mig utan detta var något vi gjorde ihop. Han ledde mig, fick mig att komma ihåg och komma tillbaka till lugn, säger Camilla.

Förlossningen pågick i två dygn, och Camilla är övertygad om att hon hade haft en sämre förlossning om hon inte gått kursen. Hon är också säker på att hon och Peters gemensamma upplevelse hade varit sämre utan Föda utan rädsla.

- Det blev verkligen så att vi lärde känna varandra på ett annat sätt, och det blev en stark erfarenhet för oss tillsammans, säger Camilla.

De verktyg hon använde var i första hand andningen men också avslappningen.

- Rösten fanns med i krystningsskedet, jag såg till att vråla - inte med pipig röst utan med mörka toner så kraften kunde vändas inåt, säger Camilla.

Hon rekommenderar gärna kursen för de som ska föda barn.

- Det var inget flum, inga pinsamma grejer. Bara övningar på en bra nivå - och väldigt bra att gå dit med den som ska följa med på förlossningen!

Helena, 35, gick nyligen kuren med sin make Hannes, 28. Kursen är rekommenderad för dem som är i vecka 25 till 35, i graviditetens sista trimester, men Helena gick i vecka 22.

- Det är för att jag ville vara förberedd. Jag väntar nämligen tvillingar och då kan de komma tidigare än beräknat, berättar Helena.

De uppskattade kursen eftersom den innehöll praktiska tips.

- Det var bra att det var så tydligt, och att jag fick en känsla av hur jag kan agera. Jag har känt att det är lite jobbigt att vara osäker på ifall jag kan hjälpa till och vara det stödet jag vill vara. Därför känns det väldigt bra att ha de här verktygen. Det hade känts betydligt läskigare att bara vara förpassad till fåtöljen bredvid förlossningssängen, säger Hannes.

De kan inte säkert veta om tvillingarna blir förlösta med kejsarsnitt, eftersom ungefär hälften av tvillingförlossningarna brukar ske med snitt, men känner sig stärkta oavsett.

- Just det här med stödet från den medföljande, att den ska finnas där handgripligen och att den har en viktig roll, det tror jag är viktigt oavsett förlossningssätt, säger Helena.

Hannes tyckte det var bra att Lina påminde om att förlossningssmärta är en smärta som inte är farlig.

- Det är på något sätt tryggare och mindre obehagligt att veta att det kommer att göra ont, men att smärtan är naturlig. Då tror jag att risken är mindre att falla in i rädsla och stress, säger Hannes.

- Jag tyckte om de praktiska övningarna där det märktes så tydligt till exempel hur spänningar i käken är ihopkopplat med spänningar i bäckenbotten. Sedan blev jag lite förvånad över att andningen inte var yogaandning utan att det är viktigt att tänka på att behålla sin vanliga, lugna andning - inte förändra den utan bara slappna av och andas, det hade jag inte trott, säger Helena.

De tror att det är lättare att minnas tekniken eftersom kursen innehåll både teori och praktik - att fysiskt få känna hur det fungerar beskriver det som "väldigt bra".

- Jag tyckte om att vi bägge två fick göra samma saker, vi turades om att prova på de övningarna, säger Helena.

Hannes håller med. 

- Det stärkte mig, jag kommer att våga ta plats, säger han.

- Det ser jag som det viktigaste, att partnern blir stärkt. Visst är barnmorskan viktig, men det är inte en person man känner, det är inte en trygg person på samma sätt som den medföljande, säger Helena.

Både Hannes och Helena skulle utan problem rekommendera kursen till alla som ska föda barn - inte bara för att det var lärorikt.

- Vi har skrattat en del också, det är lite svårt att vara seriös när man ska undersöka skillnaden mellan att tjuta ljust alternativt bröla som en ko, säger Helena.

 

 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan