Måndagsgruppen

Måndagsgruppen
Grundkurs period 1

Åtta personer ingick i en grupp som precis avslutat sin grundkurs i Ashtanga Yoga, ledd av Yogashalas Olga Andersson. Här berättar gruppen om kursen, hur de klarade utmaningen (att vara med på och träna på Mysore-pass) och vad mötet med Ashtangayogan inneburit för dem.

De som gått grundkursen heter Suzanne Lindberg, Ulf Lindberg, Sara De Lima, Calle Montan, Jani Kohtanen, Elin Viksten, Marit Puranen och Katarina Dunder. Nio måndagskvällar har de mötts i en lokal på Södermalm för att lära sig grunderna i Ashtanga Yoga. Yogalärare Olga Andersson gav dem också i läxa att gå och träna på Yogashalas Mysore-pass, alltså de pass då man inte blir ledd utan går till Yogashala för att själv gör Ashtangayogans första serie (så långt man själv kommit), med stöd och justeringar av de yogalärare som alltid finns i lokalen.

Hur var det att gå på Mysore?
- Jag tycker att det är en sympatisk idé att man har som mål med yogan att klara serien själv. Jag joggar mycket och tycker om friheten i att bara sätta igång. Samtidigt är det svårare att yoga, och i början var det inte lätt på Mysore. Jag hade med mig en fusklapp första gången, men jag märkte att det gick mycket energi åt att titta på lappen. Det var enklare nästa gång, då hade jag lärt mig mer och slapp titta på lappen, säger Elin Viksten.

- Jag började prova Mysore tidigt i kursen, och det blev ett kort pass för mig. Men jag kände mig inte ensam, jag fick bra hjälp av de lärare som fanns i shalan, säger Sara De Lima.

- Jag gick när jag gått nästan hela kursen, så då kunde jag fler av rörelserna i serien. Det var mycket att hålla i huvudet. Men när jag pratat igenom serien med Marit så kände jag mig väl förberedd, jag fick en grund att stå på och hyfsad koll på flödet i Ashtangayogans serie. Jag är glad att jag gjorde det när jag gjorde det. På Mysore-träningen i shalan var jag nog den som yogat minst, de andra gjorde omöjliga rörelser som var roliga och inspirerande att titta på. Men jag tycker inte att man känner sig utpekad alls, som det kan kännas till exempel på Svettis eller Sats. Det kändes tillåtande och helt okej att vara nybörjare, säger Calle Montan.

- Jag tycker att man känner sig omhändertagen. Sedan var det häftigt att de andra var så duktiga, och det blev en helt annan energi när man hade de andras andning omkring sig, säger Sara De Lima.

- Jag ville plugga på innan, för att kunna så mycket som möjligt innan jag gick och tränade Mysore. Jag håller med om att det kändes helt okej att de andra var mer avancerade, alla sköter liksom sitt, säger Katarina Dunder.

- Jag försöker träna hemma tillsammans med Ulf, vi har klarat ungefär hälften av de rörelser vi gjort på kursen utan att titta på fusklappen ungefär. Det märks att man tappar andning och fokus när vi måste titta på fusklappen, så jag försöker öva hemma på ordningen på rörelsen, säger Suzanne Lindberg.

Vad tycker ni om Ashtanga Yoga?
- Min upplevelse är väldigt positiv, jag tycker det är bra att du själv gör rörelserna utifrån dina förutsättningar, att det är så individuellt, trots att de görs i grupp. Jag tycker om den här kombinationen av smidighet, styrka och koncentration - en koncentration som närmar sig meditation. Det passar mig bra, jag har annars så mycket att stå i, det här blir som en andningspaus i livet, säger Ulf Lindberg.

Många (särskilt män) verkar tro att man måste vara så vig för att gå på yoga. Vad säger ni om det?
- Det är en fördom, sedan är det klart att om du aldrig tar tag i det och jobbar på smidigheten så kommer den aldrig att förändras. Jag tror att en del män får för sig att man blir utpekad eller utskrattad, och det kan bli som en barriär att ta sig över. Men när man väl tar sig till yogan så är det ju hur lugnt som helst, säger Jani Kohtanen.

- Jag tyckte jag var stel när jag började, stelare än de andra, men det är ju bara roligt att det händer så mycket, säger Marit Puranen.

- Det är ett bra verktyg för att jobba med smidigheten, som bieffekt får man alla de andra fördelarna med yoga, säger Jani Kohtanen.

- Jag har sagt till de män på jobbet som tycker att de är stela att de borde prova yoga, och det finns ju faktiskt kurser som vänder sig bara till män, det tror jag minskar tröskeln ännu mer, säger Ulf Lindberg.

- Alla är ju olika också - i vissa positioner har jag varit oväntat rörlig, men i andra - som vridmomenten - där känner jag: det här går ju inte! Säger Sara De Lima.

Har kursen ökat kroppsmedvetenheten, tycker ni?
- Ja, vi hade ett anatomipass, och det var intressant att förstå vilka muskler vi använder och hur det fungerar. Det var ett bra komplement, säger Ulf Lindberg.

- Jag tycker att jag har blivit mer medveten om hur jag står på mina fötter, vilka muskler jag ska använda. Det här med maglåset, att hålla in naveln och få det att fungera - det är jättespännande. Jag tycker att yogan är en spännande värld, det handlar om att hålla fokus och koncentrera sig, och det går att använda i vardagen, när jag stressar upp mig: Då andas jag och fokuserar på det jag håller på med. Man förstår nog att det är viktigt att träna på att fokusera - men att förstå att det är viktigt att verkligen ta sig den tiden, att använda tid till att andas, inte tänka. Att vara i medveten vila, det är något nytt, säger Suzanne Lindberg.

- Jag tycker att andningen genomsyrar det mesta, jag har börjat fundera mer på andningen när jag springer också, säger Sara De Lima.

- Jag tycker om att den här träningsformen går att göra tillsammans, fast alla gör efter sina egna förutsättningar. Det går ju inte för dem som springer. Det som varit bra är att vi har varit haft läxor också, för då är det lättare att få in yogan som vana. Meningen är ju att det ska bli just en vana, säger Suzanne Lindberg.

Kommer ni att fortsätta yoga?
- Ja. För mig, som inte tyckt särskilt mycket om att träna tidigare, är det som att jag för första gången fått ett verktyg för att ta hand om min hälsa som inte är på ett stressat sätt, som jag kan uppleva att det är till exempel med joggning. Känslan för kroppen förändras, eftersom vi hela tiden upprepar övningarna så börjar man till sist verkligen förstå. Du lär genom att göra, med bara ord skulle det vara svårt att förklara vad yoga är, säger Marit Puranen.

- Absolut ska vi fortsätta - jag och Ulf har redan anmält till nästa kurs, säger Suzanne Lindberg.

 

 

 

 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan