Oscar Properties

Oscar
Properties

”Många skulle vinna på att erbjuda personalen yogapass”

Yoga med jobbarkompisar - varför inte? Det frågade sig kollegorna från Oscar Properties. Nu har de gjort inte mindre än två företagsyogapass på Yogashala.

En måndagskväll efter jobbet samlades Maria, Johanna, Anna-Carin, Navid och ytterligare några kollegor från byggföretaget Oscar Properties för ett pass företagsyoga. Företagsyoga är för dem som arbetar ihop och vill yoga tillsammans. Initiativet kom från "sportchefen", Johanna, som startat en idrottsförening på Oscar Properties.

Ledningen är välvilligt inställda till aktiviteterna i idrottsföreningen och företaget betalar för aktiviteten, medan de anställda bestämmer vad de vill göra och bokar upp sin aktivitet.

- Vi gör något en gång i kvartalet. Det brukar vara olika aktiviteter varje gång, men yoga har vi gjort en gång förut, för över ett halvår sedan. Det blev väldigt uppskattat så nu kör vi igen, säger Johanna.

Passet de gjorde var bra för nybörjare, och de fick prova lite av allt - balans, stretch och avslappning.

Det är positivt för gemenskapen på jobbet att göra annat än arbeta ihop, tror både Johanna och kollegan Maria. På företagen är det totalt 75 anställda, och det är alltid lite olika konstellationer av grupper som följer med på de aktiviteter som idrottsföreningen ordnar.

- Många av oss som arbetar på kontoret har stillasittande jobb, och vi blir väldigt stela så vi behöver yoga av den anledningen. Sedan tror jag de som arbetar ute på byggarbetsplatserna också behöver yoga, av andra anledningar. Men alla mår bra av den avstressande effekten, säger Maria.

Svåraste övningen under yogapasset var under sista, avslutande delen av passet, då deltagarna fick försöka att inte tänka på något alls.

- Det är svårt - men jag tror man behöver en sådan stund, då man inte tänker. Det är ovanligt annars i livet att man ger sig själv sådana stunder, säger Johanna.

- Ja, och det blir ett sätt att mäta stress på - jag har märkt att ju mer jag har att göra på jobbet, desto svårare är det att koppla bort tankarna, säger Maria.

Många arbetsplatser är stressiga i dag. Bara den här kvällen sa flera av kollegorna: "jag hinner inte gå på yoga för jag är så stressad", vilket blir lite ironiskt, menar Johanna.

- Själv har jag jobb kvar som jag ska göra ikväll, efter passet, säger Maria.

Både Maria och Johanna tror att yoga på jobbet skulle göra skillnad. Det vore inte fel om en lärare kom till arbetsplatsen och höll ett yogapass på lunchen, till exempel.

- Det skulle vara jättebra för välmåendet med en återkommande aktivitet, som ett lunchpass yoga en gång i veckan. Yoga kan man göra utan att komma tillbaka helt röd i ansiktet som efter ett joggingpass, säger Maria.

Inte minst för hållningen skulle det göra skillnad. I dag är det många av medarbetarna som sitter som en säckar framför datorn. Med yoga skulle färre personer få ont i ryggen.

- Det vore en bra investering, jag tror att arbetsplatser skulle vinna på det i längden. Men man måste ha ett ledarskap som vågar tro på det som just en investering och inte en kostnad, säger Johanna.

 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan