Antfolk

Släkten Antfolk
blev yoga-bitna efter prova-på klass

På en av Yogashalas grundkurser går nästan en hel släkt och tränar tillsammans – inte mindre än fyra personer har samma efternamn, Antfolk. De tycker att det finns stora fördelar med att ha med sig sin bror, kusin eller pappa på träningen, inte minst för att de ”drar med” varandra till träningen.

Det hela började med att föräldrarna till Tommy, 31, och Jimmy, 33, som gått flera kurser i Ashtanga Yoga, hörde talas om att Yogashala hade öppet hus med provyoga i en timme.

- De tipsade släkten att gå dit, och det var rätt många som följde med, tio stycken. Sex av oss blev bitna och fortsatte - förutom vi fyra som går den här kursen, går ytterligare en farbror till oss och hans fru på en kurs, säger Jimmy.

De som går grundkursen på tisdagskvällarna är alltså Jimmy, hans lillebror Tommy, deras kusin Robin, 27, och Roger, 53, som är Robins pappa (men som inte var med vid tiden för denna intervju).

Var yogan som ni trodde?

- Jag trodde inte att det skulle vara så fysiskt krävande, jag trodde bara att jag skulle vara stel och inte nå ner till golvet. Men så insåg jag att jag var rätt svag också. Det har blivit en tuff träningsvärk ett par gånger, säger Robin.

- Ja, ju mer man lär sig desto jobbigare blir det och desto värre träningsvärk: Då förstår man att man lärt sig något nytt och lyckats spänna musklerna på rätt sätt, säger Jimmy.

- Jag trodde att det skulle vara mycket tända ljus och rökelser och sådant, men det var mycket mer av styrketräning än jag hade trott, säger Tommy.

Vad är det ni gillar med Ashtanga Yoga?

- Jag sökte efter en träning som ger personlig utveckling, något för att hitta sig själv och komma ner i varv. Den här yogan passar bra in i den bilden, den fungerar bra mentalt - jag blir lugnare, säger Tommy.

- Jag har blivit gladare sedan jag började träna, jag kan känna när jag slappnar av att jag ligger och småler lite, det gör jag inte så ofta annars, säger Robin.

- Jag har blivit mjukare i kroppen, även om jag bara tränar en eller två dagar i veckan. Jag skulle vilja träna fler gånger i veckan, för då gör det verkligen stor skillnad, säger Jimmy.

- Jag tycker att jag märker skillnad från gång till gång nästan, det är kul att det händer något, säger Tommy.

- Redan från början är det så skönt att det räcker med mattan, du behöver inte en massa utrustning som golfklubbor och hockeyställ, det är så enkelt, säger Jimmy.

Varför är det bra att gå kurs med sin bror eller släkting?

- Vi drar varandra, säger Robin.

- Ja, det blir lättare att komma hit. Annars kan det lätt bli så att man känner efter för mycket och hittar på ursäkter, säger Jimmy.

- Det är också en rolig grej att komma iväg på tillsammans, säger Tommy.

Skulle ni rekommendera Ashtanga Yoga till andra?

- I så fall skulle vi tipsa folk att välja ett schysst yogacenter som Yogashala Stockholm. Det här är en helt annan sak än vanliga gymyogan. Ashtanga Yoga kräver specialkunskap och duktiga lärare. Det är verkligen hög kvalitet på lärarna på Yogashala Stockholm, säger Jimmy.

- Samtidigt, vågar vi tipsa? Vi jobbar alla i en lite speciell bransch, bygg- och anläggningsbranschen, där blir jag väl hotad till livet om jag säger att jag går på Ashtanga Yoga, säger Robin.

- När vi nämner det på vårt jobb tror folk att de hört fel - går du på yoga!? Hantverkare har lite svårt att släppa machostilen, det är hockey och gym som gäller, eller golf, säger Jimmy.

- Jag tror att många tänker att det är flummigt och andligt. Men jag säger åt folk att släppa fördomarna våga testa, ge det ett ärligt försök, säger Tommy.

Kommer ni fortsätta yoga?

- Ja! Vi gillar yogan allihop, så vi har anmält oss till nästa kurs, säger Jimmy.

- Jag och Jimmy spelade hockey förut, det har vi gjort hela livet. Men jag önskar att jag hade vetat om yogan redan då. Alla har vi vår grej i livet, och jag tror att jag har hittat hem med yogan, det är den träningsform jag fastnat hårdast för, det är verkligen kul. Jag längtar efter tisdagarna, säger Tommy.

- Tisdagar är bästa dagen i veckan, bättre än både fredagsmys och lördagsmys, säger Robin.

 

 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan