Ulf

Ulf
Nordlander

Ulf Nordlander, 48 år, bor på Liljeholmen, är kvalitetsutvecklare på Aleris äldreomsorg och gick nyligen en introduktionskurs i ashtangayoga på Yogashala Stockholm.

Hur kom det sig att du hörde talas om Yogashala Stockholm?
- Min kompis gick där och tränade, hon är yogagalen. Jag har länge varit nyfiken eftersom folk som håller på med yoga blir så fästa vid det, de blir riktiga yoganördar. Jag hängde även med på yogaresan till Aruba förra året som barnvakt och såg på när andra tränade. Det verkade så bra för kroppen - harmoniskt på något vis.

Nu har du gått en introduktionskurs - vad tyckte du?
- Ja, jag provade lite redan på Aruba men så gick jag en introduktionshelg för ett par månader sedan. Det var några timmar på fredag, lördag och söndag och jag hade Britta och Maria som lärare. Jag tyckte att det var jättekul! Det bästa är att man kan träna tillsammans oavsett vilken nivå man är på. Alla yogar efter sina förutsättningar. Som Britta sa så bra, efter nybörjarnivåerna kan det kan hända att du hamnar bredvid någon som yogat i tio år - men du är i ditt rum, på din matta, och du ska göra ditt, enligt dina förutsättningar. En del kan träna fem gånger i veckan, andra några gånger i månaden. Några kan vara väldigt viga men samtidigt överrörliga vilket gör att man lättare skadar sig - det kan vara en fördel att vara stel!

Var det svårt?
- Det svåra var att komma ihåg alla rörelser - och då var det ändå bara solhälsning A och B man höll på med. Men det var mest kul, och roligt att se de andra. En kvinna kallade sig "rörlig som ett kassaskåp", ändå gjorde hon alla övningar och hon gjorde dem bra. Alla kom verkligen igång och verkade trivas. Sedan hade jag hört att Ashtanga Yoga var mer fysiskt krävande än andra yogaformer, och jag fick träningsvärk, men det var inte så farligt, fungerade mer som ett kvitto på att jag rört mig. Jobbigaste rörelsen var hunden med huvudet ner, tyckte jag. Men samtidigt mådde jag jättebra och hade kunnat hålla på många timmar till. Det var liksom jobbigt men skönt.

Du har haft stroke - hjälper yogan då, tror du?
- Jag har fått problem med balansen och en trögare inlärningsförmåga efter stroken. Just balansen är ju något man tränar i yogan, många övningar är balansövningar. Sedan är det bra för inlärningen att komma ihåg i vilken ordning man gör rörelserna och när man ska andas in och andas ut. Jag tror att yoga kan vara väldigt nyttigt för personer som haft stroke eller liknande problem, eftersom fysisk aktivitet är bra för hjärnan och läkande för hjärnskador.

Kommer du fortsätta med yoga?
- Ja! Jag köpte ett klippkort efteråt. Hittills har jag inte hunnit gå, men jag ska börja nu har jag tänkt. Jag startar med grundkurs och ledda lektioner. Det kommer att ta ett bra tag innan jag lärt mig serien så jag kan köra själv. För mig är den största utmaningen att få till det tidsmässigt med jobb och allt annat. Men skam den som ger sig.

Kommer du att fortsätta med yoga länge till, tror du?
- Ja, det hoppas jag verkligen. Det verkar vara en träningsform man kan använda hur länge som helst. Och i min ålder är det knappt någon idé att skapa en ny kropp, det handlar mer om att hindra förfallet. Det tror jag yogan gör jättebra.

 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan