Yogashala_Maja

Maja
Asperen

Maja Asperen, 39 år, bor på Söder i Stockholm, är till vardags sjuksköterska på Danderyd och jobbar med hjärtpatienter. Maja assisterar på mysoreklasser och undervisar i Ashtanga Yoga på grund- och fortsättningsnivå.

Berätta om din bakgrund!
- Den första gången jag kom i kontakt med Ashtanga Yoga var i början av 2000-talet. Men sedan gjorde jag andra saker - började springa, provade andra yogaformer som bikram och yoga på gym.

Jag har också utbildat mig till medicinsk yogalärare på IMY, institutet för medicinsk yoga. Hela tiden kände jag en längtan tillbaka till ashtangayogan, och 2010 började jag träna regelbundet. Först 1-2 gånger i veckan, sedan 3-4 gånger. Nu tränar jag 5-6 gånger i veckan.

Hur kom sig att började assistera?
- Lisa frågade mig. Jag minns precis allting när hon frågade - att det var på vintern, var vi stod i omklädningsrummet. Jag blev så himla glad att jag sa ja direkt. Att bli assistent var inget jag gått och tänkt på - fast säkert undermedvetet.

Men när hon frågade var det bara självklart, och det kändes fantastiskt att få möjlighet att lära sig mer om yoga med Lisa och Britta och de andra. Det kändes stort, och kul. Det var nästan den bästa fråga jag fått i hela mitt liv.

Har du någon drömkurs du vill hålla?
- Egentligen känns alla kurser för nybörjare som drömkurser för mig. Det är fantastiskt att vara med från början och introducera yogan för någon som gör det för första gången.

Sedan kan jag tänka att jag gärna skulle vilja nå ut med yogan till alla de som inte söker upp en yogastudio, som personal på ett företag, till exempel. Dessutom vore det jättekul att få yoga med hjärtpatienter.

Vad betyder yogan för dig?
- Yogan har fått större och större betydelse i mitt liv. Det är nästan som att tiden står stilla när jag tränar morgonmysore på shalan - ingen mobiltelefon på, ingen som kan nå en. Det blir lite som att börja morgonen med ett morgonmöte med sig själv, en förberedelse för dagen.

- Yogan är så spännande på det viset - det är inte bara fysisk träning utan också en personlig utveckling. Att göra samma rörelser varje gång, som vi gör i Ashtangayogan, blir en viktig del av det - då kan jag observera andra saker och lättare blicka inåt.

- En annan sak som betytt mycket för mig, som alltid varit en stel person med dålig kroppskännedom, är att jag nu tycker mer om mig själv. Jag känner mig starkare både fysiskt och psykiskt nu än när jag var 20 år. Yogan har gjort mig tacksam för min kropp.

- Den hjälper mig också att välja sådant som är bra för mig, det gäller allt från bra mat till hur jag beter mig mot andra människor, jag är mer observant och kan strunta i sådant som inte känns viktigt. Det gör det också lättare att strida för sådant som faktiskt är viktigt.

 

 

Yogashala Stockholm

Här kan du välja mellan att besöka vår anpassade mobilsida eller vår vanliga webbsida.

Till mobilsidan Till vanliga sidan